Cholesterol i jego oblicza.

1.Czym jest cholesterol i za co odpowiada?

Cholesterol jest nie tylko ważnym składnikiem w naszym organizmie, ale i również odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Występuje on niemalże we wszystkich tkankach zwierzęcych. W organizmie człowieka jest on odpowiedzialny między innymi za syntezę witaminy D3, jak również za procesy biochemiczne zachodzące w korze nadnerczy, jak i gonadach, takich jak kortyzol, testosteron czy progesteron. Cholesterol służy również do tzw. syntezy kwasów żółciowych. Poza tym odgrywa niebagatelną rolę podobno w działaniu systemu odpornościowego. Jednak gdy jego poziom jest wysoki w organizmie może prowadzić on do wielu niebezpiecznych chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak hipercholesterolemii, dysplipidemii aterogennej czy ciężkiej hipertriglicerydemii.

2. Cholesterol i związane z nim choroby.

Tak naprawdę podwyższone stężenie cholesterolu nie daje jakiś specjalnych dolegliwości, dlatego zazwyczaj w większości przypadków jest odkrywane przez przypadek. Podwyższone stężenie LDL w osoczu obecnie nazywane jest hipercholesterolemią, którą charakteryzują między innymi kępki żółte czy rąbek starczy rogówki. Dzieli się ją głównie na dwa rodzaje hipercholesterolemię pierwotna i hipercholesterolemię wtórną.

3. Złe oblicza cholesterolu-hipercholesterolomia, dysplipidemia aterogenna, hipertriglicerydemia.

*Postać pierwotna hipercholesterolemii jest uwarunkowana genetycznie oraz może być spowodowana nieprawidłowym odżywianiem czy bardzo niską aktywnością fizyczną.
*Postać wtórna hipecholesterolomli natomiast powstaje w wyniku różnych chorób takich jak: niedoczynność tarczycy, zespół nerczycowy, cholestaza, anoreksja, zespół nerczycowy, czy choroby Cushinga.

Dyslipedemia aterogenna
W tym przypadku cholesterol LDL jest nieznacznie zwiększony i nie ma tutaj jakiś specjalnych również objawów charakterystycznych, toteż występuje ona najczęściej u osób z nadwagą lub otyłością i cukrzyca typu II.

Ciężka hipertriglicerydemia

Schorzenie to charakteryzuje bardzo wysokie stężenie tri glicerydów, a do typowych objawów klinicznych tutaj zaliczamy ostre zapalenie trzustki oraz napadowe bóle brzucha.

4. Dieta, a wysokie stężenie cholesterolu.

Do ogólnych zasad dietetycznych w przypadku schorzeń wyżej wymienionych zaliczamy:

– eliminację produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe.

– zwiększenie ilości błonnika, zawartych w surowych warzywach i owocach.

– zmniejszenie podaży cholesterolu, zawartego w maśle, serach, mięsie, hamburgerach.

– zwiększenie spożycia steroli i stanoli roślinnych .

– zmniejszenie spożycia soli kuchennej.

-ograniczenie picia alkoholu.

– zwiększenie aktywności fizycznej.

Dodaj komentarz