Gliceryna – właściwości i zastosowanie

Gliceryna to składnik wielu kosmetyków, a właściwie ciężko znaleźć produkt który nie miałby w swoim składzie gliceryny. Nic dziwnego, wykazuje ona wiele pozytywnych działań na skórę twarzy i świetnie sprawdza się dla osób w każdym wieku. Nawilża, regeneruje i działa przeciwstarzeniowo – a to tylko kilka cech gliceryny, dla których warto stosować ją w codziennej pielęgnacji. 

Gliceryna – co to jest ?

Gliceryna to gęsta, bezbarwna ciecz nierozpuszczalna w tłuszczach, ale bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie. Głównym źródłem gliceryny są tłuszcze roślinne i zwierzęce, a powstaje ona przez ich hydrolizę – czyli rozkład chemiczny zachodzący w reakcji z wodą. Pełni ważną funkcję w fizjologii skóry, ponieważ jest głównym środkiem pochłaniającym wilgoć. Dodatkowo gliceryna poprawia konsystencję kosmetyków, sprawia, że nie zasychają, a składniki w produktach z gliceryną, lepiej łączą się ze sobą. Co ważne, właściwości nawilżające gliceryny porównuje się do naturalnego kwasu hialuronowego.

Gliceryna – działanie

  • nawilża – gliceryna świetnie nawilża warstwę rogową naskórka. Gromadząc wodę w naskórku, utrzymuje stałą równowagę wodną. Pomaga zmiękczyć i natłuścić skórę, idealnie sprawdzi się dla cery z problemem suchych skórek.
  • chroni włosy -utrzymuje wilgoć w trzonie włosa, a więc sprawdzi się podczas pielęgnacji włosów, nadając im połysk, a dodatkowo chroniąc przed gorącymi narzędziami do stylizacji.
  • aniti-aging – gliceryna stabilizuje kolagen, więc nadaję się do skóry dojrzałej. Wygładza zmarszczki, poprawia napięcie skóry i przyspiesza procesy gojenia.
  • łagodzi podrażnienia – zwłaszcza w przypadku kremów do rąk i stóp. Działa ochronnie i łagodzi podrażnienia. Gliceryna to naturalny składnik zmiękczający, który sprawia, że skóra staje się miękka i gładka.
  • chroni zimą – gliceryna świetnie sprawdza się jako bariera ochronna przed wiatrem i mrozem.

Minusy stosowania gliceryny

Biorąc pod uwagę ilość pozytywnych cech gliceryny, powinno być oczywiste, że jest to składnik niezbędny w Twojej codziennej pielęgnacji. Niestety istnieje kilka sytuacji, w których nie warto stosować gliceryny.

  • za duże stężenie – jeśli stężenie gliceryny w kosmetyku wynosi ponad 20%, możliwe, że zamiast nawilżenia wystąpi wysuszenie skóry.
  • pochodzenie zwierzęce – zazwyczaj gliceryna pozyskiwana jest z tłuszczy roślinnych (np. oleju kokosowego). jednak nie zawsze jest to takie oczywiste, więc jeśli zależy Ci na glicerynie bez pochodzenia zwierzęcego, zwróć uwagę na skład. Szukaj takich produktów, gdzie w składzie jest „Glycerin vegetal”.
  • alergie – zdarza się bardzo rzadko, jednak może się pojawić. Jeśli Twoja skóra jest wrażliwa i skłonna do alergii, gliceryna może spowodować czerwoną wysypkę.

Inne zastosowanie gliceryny

Glicerynę znaleźć można także przemyśle medycznym, jako składnik leków. Przede wszystkim wykorzystywana jest jako czopek, wykazując działanie przeczyszczające. Ponadto, gliceryna widnieje w składzie kropel do oczu, wspomagając leczenie suchości i objawów pieczenia. Dodatkowo gliceryna świetnie sprawdza się używana w domu. Można wykorzystać ją podczas mycia okien, przecierając lustro (zwłaszcza w łazience), dzięki czemu nie będzie osadzać się na nim para. Podczas wycierania kurzu, dobrze jest na koniec przetrzeć miejsce gliceryną, dzięki czemu nie będzie on tak szybko się osadzał. Gliceryna wykorzystywana jest także w produkcji materiałów wybuchowych, płynów hamulcowych i chłodniczych, barwników, a także w przemyśle spożywczym. Wspomaga także budowę mięśni. Dociera do nich, gdzie wiąże dodatkowe zasoby płynów. Dzięki temu mięsień staje się nabrzmiały i wspiera jego wydajność energetyczną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *