Gotowanie jajka na miękko

 Wielu osobom, gotowanie jajka sprawia spory trud. Szczególnie jeśli ma być to jajko na miękko. Idealne jajko na miękko, powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko. Aby, perfekcyjnie ugotować jajko, musimy wiedzieć ile dokładnie minut trzymać je w wodzie oraz na jaką wodę je wrzucić. Istnieje wiele sposobów na ugotowanie jajka, jedne są lepsze, drugie nie zawsze się udają. W jednych sposobach jajko zanurzamy w zimnej wodzie i gotujemy od 3 do 5 minut. W innym wrzucamy je do wrzątku i odczekujemy maksymalnie 2 minuty. Ciężko jest jednak ugotować jajko, w którym żółtko, będzie idealnie się rozpływało. Sami musimy próbować i metodą prób i błędów, znaleźć swój idealny sposób na stworzenie perfekcyjnego jajka na miękko. Jajka, to wspaniały dodatek wielu dań Polskich i zagranicznych kuchni.

Najzdrowsza metoda podawania jajka

Gotowanie jajka na miękko jest uważane na najzdrowsze dla naszego organizmu. Żółtko jest źródłem lizyny, przetwarza ona tak zwany zły cholesterol, które mają w sobie jajka. Białko i skorupka mają za zadanie chronić lizynę, bo jest ona nieprzyswajalna w temperaturze 80 stopni. Woda nie dociera szybko do żółtka, najpierw bowiem podgrzewa się skorupka, po czym dochodzi ona do białka. Kluczową rolę w gotowaniu jajka na miękko, zawsze odgrywa temperatura i czas gotowania. Musi być odpowiednia, ponieważ na jajko źle będzie oddziaływać rozbicie czy przekłucie skorupki, żółtko od razu zacznie się ścinać tak samo, jak białko i nie uda nam się ugotowanie go na miękko.

Gotowanie jajka na miękko- tak aby żółtko pozostaje płynne:

  • Zanim zaczniesz gotować, wyjmij wcześniej jajko, aby się trochę ogrzało i przyjęło temperaturę jaka panuje w pomieszczeniu. Stanie się to po czasie około godziny.
  • Napełnij garnek wodą, jednak nie wlewaj jej za dużo, wystarczy tyle, aby zakryła gotujące się jajko.
  • Jak woda się zagotuje, włóż delikatnie za pomocą łyżki jajko. Jeśli, chcesz ugotować więcej niż jedno jajko, musisz się pospieszyć i włożyć je w miarę szybko, aby gotowały się w tym samym czasie.
  • Od momentu włożenia je do gotującej się wody, zostaw jajka na 2 minuty.
  • Polej je zimną wodą i gotowe.

Co wpływa na gotowanie jajka na miękko?

Przede wszystkim rodzaj jajek oraz ich wielkość kurze jajka mogą być w rozmiarze na przykład S, M,L, XL. Inaczej gotuje się kurze jajka a inaczej malutkie jajka przepiórcze, które gotujemy o wiele krócej. Na gotowanie jajka wpływa również jego pochodzenie, jajka ze wsi, trzymamy w wodzie wrzącej nie co dłużej, niż takie ze sklepu.

Dodaj komentarz