Imbir jest znakomity na przeziębienia i nie tylko!

Imbir jest rośliną z rodziny imbirowatych. W stanie dzikim można go spotkać obecnie na terenie Azji bądź Australii, jednak jako roślina wykorzystywana w medycynie – musi być uprawiana przez człowieka. Imbir osiąga wysokość do 1 metra.

W kłączach imbiru można znaleźć między innymi takie substancje jak olejek eteryczny, białko, żelazo, wapń, magnez czy błonnik. Cena świeżego imbiru waha się w granicach od 20 do 40 zł, przy czym najdroższa będzie roślina uprawiana bio.

Pierwsze odkryte wzmianki o roślinie pochodzą z roku 2800 p.n.e., kiedy stosowano go jako środek na najcięższe choroby.

Właściwości zdrowotne imbiru

Korzeń imbiru można współcześnie zakupić w większości marketów czy sklepów. Jest częstym składnikiem herbat, produktów spożywczych, a nawet kosmetyków czy lekarstw. Wykazuje wiele leczniczych działań:

  • reguluje trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz śliny, dlatego poleca się go jako dodatek do diet odchudzających. Przyspiesza przemianę materii oraz reguluje pracę jelit
  • chroni żołądek, a tym samym zmniejsza ryzyko powstawania wrzodów
  • wykorzystywany jest do leczenia migreny, ponieważ zmniejsza ilość ataków oraz ich nasilenie
  • zwiększa wydajność umysłową i poprawia koncentrację, dlatego jego dodatek do posiłków czy napojów jest wskazany osobom uczącym się lub pracującym intelektualnie
  • eliminuje ból gardła, odkaża jamę ustną
  • wykazuje działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe
  • wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, ponieważ pobudza wydzielanie śluzu przez drogi oddechowe
  • działa rozgrzewająco – herbata z dodatkiem imbiru jest świetnym produktem wspomagającym leczenie grypy czy przeziębienia
  • działa jako afrodyzjak
  • reguluje funkcjonowanie wątroby oraz wrażliwość organizmu na insulinę

Imbir w kosmetyce

Najbardziej znana właściwość imbiru w kosmetyce obejmuje działanie antycellulitowe. Dzieje się tak, ponieważ roślina stosowana regularnie pobudza krążenie oraz przyspiesza spalanie tłuszczu.

Ma korzystny wpływ także na włosy. Spowalnia starzenie się skóry głowy, przez co włosy stają się widocznie zdrowsze, gładkie, miękkie oraz gęste. Jest częstym składnikiem szamponów czy masek do włosów.

Jego charakterystyczny, ostry i lekko cytrusowy zapach sprawia, że jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym do produkcji najbardziej ekskluzywnych perfum. Stanowi świetne połączenie z pieprzem, goździkami lub kardamonem.

Wykorzystanie imbiru w kuchni

Imbir zawiera w sobie między innymi gingerol – związek fenolowy nadający mu charakterystycznego, ostrego smaku. Można go kupić w całości, a następnie kroić w plasterki lub zetrzeć na tarce, ale i jako zmielona, gotowa przyprawa.

Świeży imbir jest częstym składnikiem zup azjatyckich oraz zup kremowych, przede wszystkim dyniowej. Dipy i sosy z dodatkiem imbiru podkreślają smak każdej potrawy. Przyprawa świetnie skomponuje się również z pieczonym mięsem każdego rodzaju.

Imbir wykorzystuje się również podczas pieczenia ciast. Bardzo popularne jest ciasto marchewkowe z imbirem, jednak podkreśli efekt końcowy większości wypieków. W okresie świątecznym ciekawym pomysłem jest dodanie odrobiny do pierników.

Korzeń pocięty w cienkie plasterki lub starty na tarce może stanowić zdrowy i smaczny dodatek do herbaty. Taki napój będzie rozgrzewał organizm oraz go odświeży – zwłaszcza, jeśli dodatkowo wykorzysta się odrobinę soku z cytryny lub parę listków mięty. Z imbiru można przygotowywać różnego rodzaju alkohole, m.in. nalewki.

Istnieje jednak zasada, że podczas przygotowania jakiejkolwiek potrawy nie można łączyć imbiru z ziołami, ponieważ aromaty tych dwóch przypraw bardzo źle się ze sobą komponują zakłócając wzajemnie swoje aromaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *