Komosa ryżowa, spirulina, nasiona chia oraz jagody acai, czyli egzotyczne superfood

Produkty zaliczane do grupy tzw. superfood od dłuższego czasu królują na naszych stołach, ponieważ odznaczają się dosyć dużą ilością cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Wiele osób zaczyna sięgać po egzotyczne super produkty, które podobnie jak rodzima żywność charakteryzują się bardzo dobrym smakiem oraz korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Po które produkty warto jednak sięgnąć?

Spirulina

Lecznicze właściwości alg znane są już od tysięcy lat, a wchodząca w ich skład spirulina stanowi nieodłączny element codziennej diety mieszkańców Afryki oraz Ameryki Południowej. Pomimo tego, iż zapach spiruliny nie jest zbyt przyjemny, to jednak zielona alga stanowi prawdziwą skarbnicę cennych witamin i minerałów. Zeaksantyna oraz luteina znajdujące się w tej aldze wzmacniają narząd wzroku, a liczne aminokwasy wspomagają metabolizm, pomagają utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi, a także sprzyjają utracie zbędnych kilogramów.

Komosa ryżowa

Zwana skarbem Inków komosa ryżowa to obecnie jedno z lepszych źródeł pełnowartościowego białka, dlatego też osoby przebywające na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej powinny na stałe wprowadzić komosę do swojego menu. Jakie jednak cenne dla zdrowia substancje znajdują się we wspomnianym produkcie? Komosa ryżowa bogata jest w fosfor, magnez, potas, cynk, żelazo, witaminy z grupy B, a także w witaminę A i E. Wszystkie te substancje wspomagają przemianę materii, obniżają poziom cukru we krwi, a także zapobiegają miażdżycy.

Jagody Acai

Jagody acai pochodzą z Brazylii, jednak obecnie można znaleźć je niemal w każdym sklepie na całym świecie. Stanowią bardzo dobre źródło potasu, cynku, fosforu, magnezu, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, C i E. Wszystkie te składniki odżywcze wspomagają prawidłową pracę serca, usprawniają proces trawienia, stymulują układ odpornościowy oraz poprawiają wygląd skóry.

Nasiona chia

Szałwia hiszpańska to roślina, która uprawiana jest przede wszystkim w Meksyku i Gwatemali, a jej owoce bogate są w niewielkie nasionka zwane nasionami chia. W ich składzie znajdują się dosyć duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6, a także liczne witaminy (A, C, E, z grupy B) i minerały (magnez, żelazo, potas, fosfor, sód, wapń). W nasionach szałwii hiszpańskiej można również znaleźć błonnik, który wspomaga proces odchudzania, a także wzmaga metabolizm. Regularne spożycie tych niepozornych nasion wspomaga pracę układu krwionośnego, a także reguluje poziom glukozy we krwi, dlatego też po produkt ten powinny sięgać w szczególności osoby będące w grupie ryzyka.

Dodaj komentarz