Poznaj cudowne właściwości papai o których nie wiedziałaś!

Papaja jest to owoc, który występuje również pod nazwą melonowiec właściwy. Charakteryzuje się owalnym lub gruszkowatym kształtem. Owoce kiedy są dojrzałe stają się niezwykle miękkie. Ponad to, zmieniają one kolor z zielonego na pomarańczowy lub ciemnożółty. Wnętrze owocu zawiera bardzo dużą ilość małych, kulistych, jadalnych, a przede wszystkim smacznych nasion. Papaja jest powszechnie uprawiana w krajach tropikalnych. Warto wiedzieć, iż owoce dojrzewają już na jednorocznych roślinach. Jadalne są zarówno miąższ jak i skórka owoców. Owoce mogą być spożywane na surowo. Stanowią wspaniałą bazę do wykonania różnych przetworów. Powszechnie, wytwarza się z nich marmoladę. Papaja może być również składnikiem napoju alkoholowego. Spotykana jest ona również w formie kandyzowanej. Warto wiedzieć, iż jadalne są nawet niedojrzałe owoce melonowca właściwego, jednak przed spożyciem należy je ugotować.

Składniki odżywcze papai

Papaja charakteryzuje się dużą zawartością składników odżywczych. Najwięcej posiada ona witaminy C, która odpowiedzialna jest między innymi za odporność organizmu przed wirusami i bakteriami. W swoim składzie, posiada ona również enzym o nazwie papaina. Enzym ten, znacznie ułatwia trawienie, przyczynia się do zachowania prawidłowej, szczupłej sylwetki. Enzym papaina przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, melonowiec właściwy zapobiega zaparciom oraz innym problemom związanym z wypróżnianiem. Papaja jest również bogatym źródłem naturalnego przeciwutleniacza, czyli lipokenu, który usuwa szkodliwe, wolne rodniki z organizmu. Owoc ten, wspaniałe oczyszcza organizm z toksyn. Z kolei, zawartość luteiny, bardzo dobrze wpływa na wzrok. Warto wiedzieć, iż papaja dzięki swoim właściwościom, wspaniale przyspiesza gojenie się ran. W tym celu, wykorzystywany jest żel robiony z tego owocu. Warto wiedzieć, że melonowiec właściwy, wykorzystywany jest również z powodzeniem w dziedzinie kosmetologii. Owoc ten, wykorzystywany jest na przykład do wykonywania peelingu enzymatycznego. Ma on również zastosowanie w kremach antycellulitowych.

Papaja w kuchni

Papaja charakteryzuje się słodkim, korzennym smakiem oraz aromatem. Wspaniale komponuje się ona z niektórymi produktami mlecznymi. Po zmiksowaniu z mlekiem lub jogurtem można otrzymać wspaniały, odżywczy koktajl. Można również do niego dodać inne owoce, takie jak: banany, mango czy kiwi. Całość smakuje wybornie. Papaja wykorzystywana jest również w kuchni, jako składnik następujących przysmaków:

  • sałatka owocowa,
  • sos typu salsa,
  • dżemy, konfitury oraz powidła,
  • kompoty, syropy,
  • owsianka,
  • desery lodowe.

Papaja w medycynie naturalnej. Wartości odżywcze papai.

Dodaj komentarz