W jaki sposób działa mocznik i kiedy się go stosuje?

Mocznik znajduje zastosowanie w pielęgnacji od wielu lat. Jego najważniejszym zadaniem jest świetne nawilżenie skóry.Wykorzystywany jest w wielu kosmetykach i w zróżnicowanym stężeniu. Prezentujemy w związku z tym w skrócie mocznik w kosmetyce i rzecz jasna jego doskonałe możliwości.

Mocznik nie jedynie dobrze nawilża skórę, lecz wpływa również na jej gładkość oraz elastyczność, dbając przy tym o jej miękkość. Może być używany w zabiegach peelingujących, a także w kuracjach antytrądzikowych, gdyż posiada właściwości bakteriobójcze. W jakich w związku z tym kosmetykach można wyszukać mocznik? W głównej mierze jest składnikiem kremów nawilżających oraz kremów regenerujących skórę. Znajduje dodatkowo użycie w kosmetykach przeznaczonych do higieny skóry z trądzikiem, czy też skóry której dotyczą dolegliwości skórne takie jak chociażby łuszczyca. Mocznik w kosmetyce stosowany jest także ze względu na to, iż podnosi przepuszczalność skóry, a w rezultacie możliwe jest wejście w głąb skóry rozmaitych zdrowotnych albo pielęgnacyjnych składników. Mocznik w stężeniu 30-40% używany jest do złuszczania skóry, jest zatem składnikiem specyfików peelingujących, jak i tych, których funkcją jest przywrócenie do dobrego stanu skóry nazbyt zrogowaciałej oraz przesuszonej. Najwyższe stężenie mocznika to 40-50%, w takiej formie jest on udostępniany jedynie na receptę. Wykorzystywany jest przede wszystkim do terapii leczniczych w przypadku chorób takich jak łuska rybia lub atopowe zapalenie skóry. Mocznik wyszukać można w wielu innych kosmetykach, do których zalicza się na przykład szampony, odżywki lub serum.

Więcej info pod tym link

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *