Cukinia – zwana również kabaczkiem – jest tym smaczniejsza, im jest młodsza. Należy do warzyw dyniowatych. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Można przyrządzać ją na wiele sposobów – smażyć, dodawać do lecza czy do ciast, a nawet jeść na surowo. Cukinia staje się coraz bardziej popularniejsza, głównie ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze.
Cukinia – wartości odżywcze
Cukinia jest łagodna w smaku i lekkostrawna. Doceniają ją również osoby będące na diecie, nie tylko dlatego, że jest niskokaloryczna, ale także z tego powodu, że zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Między innymi znajduje się w niej potas, magnez, żelazo oraz witaminy: C, K, PP i B1. Znaczącą zaletą cukinii jest również fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warzywo to dodatkowo odkwasza organizm i wpływa pozytywnie na proces trawienia, więc jest szczególnie polecane dla osób, które mają problemy z nadkwaśnością. Dobrze jest wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, które podaje się małemu dziecku.
Wartości odżywcze w cukinii (100g):
- wartość energetyczna – 21 kcal
- białko ogółem 2.71 g
- węglowodany 3.11 g
- błonnik 1.1 g
- witamina C – 34.1 mg
- tiamina – 0.042 mg
- ryboflawina – 0.036 mg
- niacyna – 0.705 mg
- witamina B6 – 0.142 mg
- kwas foliowy – 20 µg
- witamina A – 490 IU
- wapń – 21 mg
- żelazo – 0.79 mg
- magnez – 33 mg
- fosfor – 93 mg
- potas – 459 mg
- sód – 3 mg
- cynk – 0.83 mg
Cukinia w kuchni
Cukinię można jeść w dużych ilościach, ponieważ jest niskokaloryczna. Może być zdrową alternatywą dla tuczących przekąsek – na przykład frytki z cukinii są bardzo łatwe w przygotowaniu. Cukinia ma jeszcze jeden plus – ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 15. Jest to szczególnie dobra wiadomość dla osób chorujących na cukrzycę.
To warzywo jest dość uniwersalne, jeśli chodzi o sposób jego przyrządzania. Można je marynować, dusić, smażyć, piec lub jeść na surowo. Przykładowe dania, które można przygotować na bazie cukinii, to: zapiekanka, placuszki, leczo, ciasto czy nawet zupa. Młode cukinie można jeść ze skórką, natomiast te starsze należy obrać. Co ciekawe, kwiaty cukinii również są jadalne. Co prawda w polskich sklepach trudno jest natrafić na kwiaty cukinii, ale można pozyskiwać je od zaprzyjaźnionych ogrodników, czy nawet zrywać z własnej grządki. Nadziewane lub pieczone kwiaty cukinii są bardzo popularne na przykład we Włoszech. W naszym kraju wciąż wiele osób nie wie, że można je jeść.