Rewolucja żywieniowa w kuchni

Coraz większa świadomość społeczna dotycząca żywienia skłania ludzi do refleksji odnośnie spożywanych produktów. Wartości odżywcze i ich wpływ na zdrowie to temat bardzo powszechny i gruntownie badany. Po prostu nie chcemy jeść byle czego i zależy nam na dobrej kondycji zdrowotnej. Olej kokosowy do smażenia staje się coraz popularniejszy właśnie przez ten trend i większą świadomość konsumentów.

Wartości odżywcze i witaminy, jakie dostarcza nam olej kokosowy można wyliczać:

-witamina B2 i B6

-witamina C i E

-kwas foliowy

-potas

-żelazo

-fosfor

-wapń

-magnez

-jod

-kwas laurynowy

Jest to zatem idealne źródło wielu wartości odżywczych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie, a także poprawiające komfort życia. Szerokie zastosowanie oleju kokosowego można dostrzec zarówno w kuchni, jak i przemyśle kosmetycznym. Olej kokosowy jest doskonałym źródłem energii i wbrew pierwotnym teoriom, nie powoduje tycia, czy problemów z układem krążenia.

Olej kokosowy do smażenia-zalety i rodzaje.

Ten rodzaj oleju występuje w dwóch stanach skupienia:

-ciekłym

-stałym

Nietrudno domyślić się, że olej kokosowy zyskuje płynną formę po podgrzaniu. Granicą zmiany stanu skupienia ze stałej na ciekłą jest temperatura około dwudziestu stopni. Jego cechą główną jest wysoka temperatura dymienia ustalona na 185 – 205 stopni, co daje znaczną przewagę nad tradycyjnym olejem rzepakowym, którego temperatura dymienia wynosi 130 – 190 stopni. Wyżej wspomniana temperatura to nic innego jak temperatura, powyżej której olej zaczyna się palić, jednocześnie zaczynając wydzielać szkodliwe substancje rakotwórcze, które są szczególnie niebezpieczne dla zdrowia osoby spożywającej posiłek przygotowany na takim oleju. Olej kokosowy do smażenia stanowi idealny zamiennik dla tradycyjnych olejów głównie ze względu na wysoką temperaturę dymienia, jak również wiele substancji odżywczych i witamin, które w procesie smażenia przedostają się do potrawy. Dodatkowym atutem może być charakterystyczny zapach, którym przesiąka potrawa. Jeżeli jednak ktoś ma obiekcje odnośnie kokosowego aromatu, jakiego nabiera potrawa, może wybrać olej kokosowy rafinowany. W tej formie jest to całkowicie bezwonny produkt, który mimo wszystko zachowuje wszelkie wartości odżywcze i właściwości wymienione powyżej, z wyjątkiem charakterystycznego zapachu. Jednak jeżeli ktoś uważa, że warto nadać potrawie nieco orientalnego aromatu i smaku, powinien wybrać produkt nierafinowany posiadający zapach i smak kokosowy. Taki olej doskonale sprawdza się w przygotowaniu ryb, mięs, czy warzyw. Wzbogaci również smak naleśników na słodko lub zaskoczy smakiem przygotowanych na nim frytek.

Zbawienne działanie oleju kokosowego.

Wyżej wymienione właściwości oleju kokosowego do smażenia są poparte badaniami nad tym wyjątkowym produktem. Jego prozdrowotne działanie jest więc w pełni potwierdzone, a wystarczyło przyjrzeć się temu produktowi dokładniej. Niegdyś bowiem, był on uznawany na szkodliwy, a wręcz przyczyniający się do chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca. Teraz olej ten zdobywa coraz większą popularność i uznanie konsumentów, którzy chcą świadomie kierować swoją dietą, a przez to samym zdrowiem, które jest bardzo ważne w dobie dzisiejszego tempa życia. Dodatkowym atutem oleju kokosowego jest zdecydowanie możliwość wyboru jego bezwonnej wersji. Nie każdy człowiek bowiem lubi i akceptuje posmak, czy zapach kokosa, a mimo to może korzystać z bogatego w witaminy i substancje odżywcze oleju kokosowego, który przyczynia się do zapobiegania chorobom serca jak i wielu innym dolegliwościom.

Więcej na stronie: https://pieknojestwtobie.com/olej-kokosowy-rafinowany-czy-nierafinowany/

Dodaj komentarz